Behandling med hjelp av narkose eller sedasjon

Mange pasienter frykter å gå til tannlegen eller unngå tannlegen på grunn av tannlegeskrekk. Det å ikke få den tannpleien du trenger, kan imidlertid ha alvorlige konsekvenser for din munnhelse og generelle helse. Gode alternativer innen narkose og sedasjon kan hjelpe mange pasienter til nå å lykkes med å overvinne frykt, angst og ubehag.

aba_1628_large

Ved tannbehandling med hjelp av sedasjon brukes medisiner for å hjelpe pasienter med å holde seg avslappet gjennom hele behandlingen, mens ved behandling i narkose vil pasienten være bevisstløs (sove) gjennom hele behandlingen. Mange forveksler imidlertid sedasjon med narkose, og det er noen store forskjeller mellom disse to alternativene.

Behandling i narkose

Narkose forårsaker en tilstand av fullstendig bevisstløshet som gjør at du som pasient ikke vil huske eller føle noen del av behandlingen. Narkose brukes i de tilfeller pasienten opplever sterk grad av tannlegeskrekk eller når pasienten av andre årsaker ikke ønsker eller kan bli behandlet i våken tilstand. I tillegg til å være en smertefri behandling får i tillegg tannlegen mulighet til å utføre med arbeid på kortere tid og du vil bli raskere ferdig med behandlingen.

I trygge hender under behandlingen

Behandling i narkose kan kun blir utført i klinikker som er utstyrt og lagt opp på samme måte som et sykehus. I tillegg til tannhelsepersonell vil anestesilege og anestesisykepleier være tilstede og overvåke deg under hele behandlingen og har hele veien ansvaret for de medisinske vurderingene. Anestesiteamet vil under hele behandlingen optimalisere bruken av anestesi slik at du hele veien skal oppleve en behagelig og smertefri behandling. Medisinene som brukes er hurtigvirkende og gir få problemer etter oppvåkning.

Oppvåkning og hjemreise

Under selve behandlingen vil du kontinuerlig blir tilført sovemedisin og smertestillende medikamenter kontinuerlig. Når behandlingen er ferdig vil tilførselen av medikamenter stoppes og du vil gradvis våkne etter noen minutter. Ved de fleste tilfeller vil du føle seg i god form og etter hvert uthvilt etter oppvåkningen. Etter behandling i narkose vil du være trøtt og desorientert en periode og kan ikke kjøre bil de neste 24 timene. Det er et absolutt krav at pasienter som skal behandles i narkose har med seg en ledsager som kan hjelpe deg trygt helt hjem til egen dør og det nærmeste døgnet. Etter behandling i narkose skal du ta det med ro og slappe av resten av dagen.

Hva er sedasjon?

Kort forklart er sedasjon en bedøvelsesform som hjelper deg som pasient å slappe av. I tillegg vil sedasjon også kunne bidra til å forhindre smerter og redusere evnen til å huske prosedyren når den er fullført. Med de fleste type sedasjon vil du ikke være bevisstløs (som ved bruk av narkose), men bare bli gitt medisiner som hjelper deg med å slappe godt av. Sedasjon hjelper ikke for alt av lokal smertelindring, og brukes ofte i kombinasjon med lokalbedøvelse.

Hvordan oppleves behandlingen?

De fleste pasienter føler seg rolige og søvnige ved bruk av sedasjon under tannbehandling. De forblir vanligvis i en halvvåken tilstand og er fortsatt i stand til å kommunisere med tannlegen, selv om de fleste pasienter har lite eller til og med ikke noe minne om behandlingen.

Når brukes sedasjon?

Sedasjon anbefales ofte av tannleger for behandling av ulike typer oral kirurgi for å gjøre det lettere å slappe av under kortere tannbehandlinger. Dette inkluderer eksempelvis ved operativ fjerning av tenner eller andre former for kjevekirurgi. Sedasjon kan også anbefales for mindre inngripende tannbehandlinger om du sliter med en eller annen grad av tannlegeskrekk.

Hos Tromsø Tannkirurgi og Narkosesenter har vi lang erfaring med behandling av pasienter ved hjelp av sedasjon og narkose. Vi har også erfarne spesialister innen anestesi tilknyttet klinikken. Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål rundt denne type behandlinger eller ønsker å komme inn til en konsultasjon.

Kontaktskjema

Samtykke*
Akutt behov?
For eksempel når du helst ønsker time (dato / dag i uken / tid på dagen) og eventuelt hva det gjelder.

Vi behandler denne informasjonen på en trygg måte. Les mer i vår personvernerklæring

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Behandlinger hos Tromsø tannkirurgi og narkosesenter

Allmenn tannlege

Våre tannleger er oppdatert på alle former for behandlinger som fyllinger, kroner, rens og pussing av tannstein, reparasjoner av små og store tannskader, bleking av tenner og estetiske korrigeringer. Når det oppstår en akutt krise som involverer tenner er vi her for å fjerne tannpinen og reparere skaden. Våre tannleger og tannlegesekretærer er flinke til…

Les mer

Tannkroner, -broer og implantater

Om du har en eller flere tenner som er skadet eller mangler finnes det flere alternativer til behandling som gjerne kalles oral protetikk. Vi har lang erfaring med denne type behandling og tilbyr alt innen tannimplantater, broarbeid og kroner.

Les mer

Oral- og kjevekirurgi

Vi utfører alle former for kirurgiske inngrep innenfor vårt fagfelt og er spesialister innen oral kirurgi. De vanligste behandlingene innen oral kirurgi er tannimplantater, fjerning av visdomstenner og rotrester samt fjerning av cyster og behandling kroniske betennelser.

Les mer

Tannproteser / gebiss

Tannprotese (gebiss) er behandling for erstatning av en eller flere tenner. For deg som ønsker en raskere eller rimeligere alternativ til tannimplantat eller tannbro kan tannprotese være et alternativ for deg.

Les mer

Behandling av bitt- og kjeveproblemer

Mange sliter med feilstilte kjeveledd som kan føre til hode- og nakkesmerter. Andre sliter kanskje med klikking og smelling i kjeveledd. Vi har lang erfaring i å korrigere alle grader av bitt- og kjeveproblemer.

Les mer

Tannlegeskrekk

Mange synes det er skummelt eller vanskelig å gå til tannlegen og opplever dette som en stor utfordring. Vi har mange års erfaring i å kommunisere med mennesker, vi tar oss god tid til å forklare og tilbyr våre kunder en rekke smertefrie alternativer.

Les mer

Behandlinger i narkose og andre behandlinger

Vi har spesialisert oss innen tann- og kjevekirurgi og all tannbehandling i narkose. Vi tilbyr ordinær tannbehandling for de som har tannlegeskrekk eller av andre grunner har behov for behandling i narkose eller smertefri behandling.

Les mer