Implantat eller bro? Hva er best for deg?

Å miste tenner kan ha en betydelig innvirkning på smilet ditt og vil føre til at tennene dine får en dårligere funksjon. Dette gjør også noe med selvtilliten. To av de vanligste løsningene som vi bruker for å løse disse problemene, er tannimplantater og tannbroer.

Kontrollrommet hos Tromsø Tannkirurgi og narkosesenter er godt utstyrt slik at ekspertene kan forberede seg godt før hver behandling. På bildet ser du en storskjerm, tre vanlige dataskjermer og to personer som studerer ulike bilder - både rødtgen og vanlige bilder.

Mens begge tilnærminger i grunnen løser de samme problemene, presenterer de på et teknisk nivå veldig forskjellige alternativer du kan vurdere. Hvis du leter etter den rette løsningen for manglende tenner, er det viktig å forstå behandlingsalternativene som er tilgjengelige. Det er også viktig å få en forståelse av hva hvert enkelt alternativ innebærer før du bestemmer deg for hva som er riktig for deg og dine behov. Her er det du trenger å vite om implantater og broer som kan hjelpe deg å finne løsningen som er best for deg.

Hva er et tannimplantat?

Når du mister en tann mister du også tannroten og tannroten til en tann er mer komplisert enn man skulle tro. Når en tannrot (som inkluderer bein, rothinne og nerver) fjernes, fører det til at områdene rundt også vil svekkes.

Tannimplantat
Tannimplantat

Et tannimplantat erstatter tannroten med en titanskrue med et belegg som festes i kjevebeinet. I løpet av et par måneder vil nytt bein vokse rundt tannimplantatet. Når implantatet er testet av oss og erklært sikker nok, blir en krone (ny tann) skrudd på toppen av implantatet og festet på plass.

Fordeler og ulemper med tannimplantater

En av de største fordelene med tannimplantater er at de legger mindre belastning på de omkringliggende tennene. Dette vil også hjelpe beinstrukturer og tannkjøtt under og omkring tennene til å gro tilbake. De vil også kunne hjelpe til å redusere langsiktige risikoer forbundet med kjeven. Man kan vanligvis forvente at et tannimplantat av høy kvalitet skal kunne vare lenge.

Hvor lenge er svært avhengig av oppfølging fra pasientens og tannhelsepersonalets sin side.

Oppfølgingen består i hovedsak hvilken kontroll det er på hygienen generelt og spesielt omkring tannerstatningen.

En ulempe med tannimplantater er imidlertid at det kan være mer kostbar og langtrekkende behandlingsform i forhold alternativet bro. Spesielt i tilfeller der et stort antall individuelle tenner må byttes ut på forskjellige steder.

Hva er en tannbro?

En tannbro erstatter en eller flere tenner som er fjernet eller mangler av ulike årsaker. De gjenværende tennene på hver side av der tanna/tennene mangler slipes til som festetenner for broen. Den ferdige broen festes på tennene på hver side og vil se ut og fungere som naturlige tenner.

Tannbro
Tannbro

Fordeler og ulemper med tannbroer

Den viktigste fordelen med broer er at de kan være mere kostnadseffektive metode for å erstatte manglende tenner. En annen fordel med broer er en raskere prosess for å erstatte manglende tenner.

En av de største ulempene med broer er at de legger større belastning på områdene rundt broen, spesielt de to tennene som er festet til broen. Av denne grunn forventes det sjelden at en bro vil vare livet ut. I tillegg betyr dette at langvarige problemer som oppstår ved beintap på grunn av fjerning av tenner, vil kunne fortsette å avansere selv etter at tannkronen er festet og behandlingen er avsluttet.

Tannbroer legger også mye belastning på de tennene de er festet til. Om du ikke vedlikeholder tannbroen ordentlig, kan det på sikt føre til tap av flere tenner.

Den vanligste årsaken til at bro må skiftes er hull langs kantene dvs. overgangen mellom bro og den tannen der er festet til.

Den beste løsningen for deg

Det viktigste du kan gjøre for å sikre at du finner riktig behandling for den manglende tannen, er å snakke med oss om hvilke alternativer som kan være riktig for deg. Sammen med deg kan vi vurdere din individuelle situasjon og gi den rette anbefalingen for deg.

Vi ønsker å finne den rette løsningen for deg som vil være så god og smertefri som mulig, slik at du får tenner og et smil som vil vare.

Vi kan hjelpe deg med finne et behandlingsopplegg for dine tannproblemer og legge opp et behandlingsopplegg som er tilpasset dine behov. Ta kontakt med oss for å avtale en konsultasjon med en av våre dyktige spesialister.

Kontaktskjema

Samtykke*
Akutt behov?
For eksempel når du helst ønsker time (dato / dag i uken / tid på dagen) og eventuelt hva det gjelder.

Vi behandler denne informasjonen på en trygg måte. Les mer i vår personvernerklæring

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Behandlinger hos Tromsø tannkirurgi og narkosesenter

Allmenn tannlege

Våre tannleger er oppdatert på alle former for behandlinger som fyllinger, kroner, rens og pussing av tannstein, reparasjoner av små og store tannskader, bleking av tenner og estetiske korrigeringer. Når det oppstår en akutt krise som involverer tenner er vi her for å fjerne tannpinen og reparere skaden. Våre tannleger og tannlegesekretærer er flinke til…

Les mer

Tannkroner, -broer og implantater

Om du har en eller flere tenner som er skadet eller mangler finnes det flere alternativer til behandling som gjerne kalles oral protetikk. Vi har lang erfaring med denne type behandling og tilbyr alt innen tannimplantater, broarbeid og kroner.

Les mer

Oral- og kjevekirurgi

Vi utfører alle former for kirurgiske inngrep innenfor vårt fagfelt og er spesialister innen oral kirurgi. De vanligste behandlingene innen oral kirurgi er tannimplantater, fjerning av visdomstenner og rotrester samt fjerning av cyster og behandling kroniske betennelser.

Les mer

Tannproteser / gebiss

Tannprotese (gebiss) er behandling for erstatning av en eller flere tenner. For deg som ønsker en raskere eller rimeligere alternativ til tannimplantat eller tannbro kan tannprotese være et alternativ for deg.

Les mer

Behandling av bitt- og kjeveproblemer

Mange sliter med feilstilte kjeveledd som kan føre til hode- og nakkesmerter. Andre sliter kanskje med klikking og smelling i kjeveledd. Vi har lang erfaring i å korrigere alle grader av bitt- og kjeveproblemer.

Les mer

Tannlegeskrekk

Mange synes det er skummelt eller vanskelig å gå til tannlegen og opplever dette som en stor utfordring. Vi har mange års erfaring i å kommunisere med mennesker, vi tar oss god tid til å forklare og tilbyr våre kunder en rekke smertefrie alternativer.

Les mer

Behandlinger i narkose og andre behandlinger

Vi har spesialisert oss innen tann- og kjevekirurgi og all tannbehandling i narkose. Vi tilbyr ordinær tannbehandling for de som har tannlegeskrekk eller av andre grunner har behov for behandling i narkose eller smertefri behandling.

Les mer