Sliter du med tannlegeskrekk?

Tannhelse blir ansett for å være et av de viktigste aspektene ved vår generelle helse. Det er imidlertid mange som sliter med tannlegeskrekk. Denne vanlige frykten kan stamme fra en rekke følelser relatert til bekymringer for tannhelsen din, samt potensielle dårlige opplevelser du kan ha hatt hos tannlegen i løpet av ungdommen.

bildet viser en dame som har vondt i tennene sine, og som gruer seg til å gå til tannlegen. Hun har lyst, langt hår og holder høyre hånd mot pannen.

Gitt viktigheten av god tannhelse for din generelle helse, bør en frykt for tannlegen ikke holde deg igjen fra regelmessige kontroller og rengjøringer. Likevel er det ikke lett for alle å bare gå til tannlegen.

Årsaker til tannlegeskrekk

Frykt for tannlegen er vanligvis forårsaket av negative tidligere erfaringer og andre negative opplevelser. Du kan ha vært redd for tannlegen som barn, og disse følelsene satt fast i deg da du vokste opp.

Noen mennesker er også redde for støy fra verktøyene tannleger og tannpleiere bruker til rengjøring og undersøkelse av tenner, så å tenke på disse kan også føre til noe frykt. Tannlegeskrekk kan også være knyttet til en negativ opplevelse i fortiden. Kanskje opplevde du smerte, ubehag eller mangel på empati sist du var hos tannlegen, og dette har skapt en betydelig motvilje mot å se en annen tannlege i fremtiden.

I tillegg til frykt og fobier som er knyttet til tidligere opplevelser, er det også mulig å oppleve frykt for en tannlege på grunn av bekymringer du kan ha for din egen tannhelse. Kanskje har du tannpine eller blødende tannkjøtt, eller kanskje har du ikke vært hos tannlegen på flere måneder eller år og er redd for å motta dårlige nyheter.

Noen av disse bekymringene kan føre til at du unngår å gå til tannlegen.

Behandlinger

Mild frykt for å gå til tannlegen blir best utbedret ved å gå til tannlegen i stedet for å unngå det. En løsning er å be om å bli beroliget slik at du ikke er våken under tannbehandlingen. Selv om det ikke er vanlig praksis på alle kontorer, kan det hende du kan finne en tannlege som kan imøtekomme dine for narkose eller ulike former for bedøvelse.

Imidlertid, hvis du har en ekte fobi, er handlingen med å gå til tannlegen mye lettere sagt enn gjort. I likhet med andre fobier kan odontofobi være knyttet til en angstlidelse, noe som i enkelte tilfeller kan kreve en kombinasjon av terapier og medisiner.

En god start for å overkomme tannlegeskrekken er å begynne med å besøke tannlegekontoret uten å faktisk sette deg ned i tannlegestolen. Deretter kan du gradvis bygge videre på besøkene dine med delvis undersøkelse, røntgen og rengjøring til du er komfortabel med å gjennomføre en full behandling.

Råd for å komme i gang

Enten du er klar til å møte frykten fullstendig, eller du gjør deg klar til å gradvis oppsøke tannlegen, kan følgende råd hjelpe deg med å holde deg rolig:

  • Besøk eller ta kontakt med tannlegen på et mindre travelt tidspunkt på dagen, for eksempel morgentimene. Da vil det være færre mennesker der, men også færre verktøy som lager lyder som kan utløse redsel. I tillegg slipper du å gå og vente og grue deg til noe som skal skje senere på dagen.
  • Ta med støydempende hodetelefoner eller ørepropper med musikk for å hjelpe deg med å slappe av frem til du skal inn til behandling.
  • Be et familiemedlem eller en venn om å bli med deg.
  • Øv på dyp pusting eller andre meditasjonsteknikker for å roe nervene.

Fremfor alt er det viktig at du vet at det er OK hvis du trenger en pause når som helst under besøket. Det kan være nyttig å avtale et «signal» med tannlegen på forhånd slik at de vet når de skal stoppe.

Du kan enten fortsette med besøket når du er klar, eller komme tilbake en annen dag når du føler deg bedre.

Viktig å ta det første skrittet

Din tannhelse er et viktig aspekt av ditt generelle velvære. Fortsatt kan det hende at det alene ikke er nok til å overbevise deg om å gå til tannlegen hvis du sliter med ekstrem frykt eller fobi. Samtidig vil ytterligere utsettelse bare gjøre frykten for tannlegen enda verre.

Det er mange strategier tilgjengelig for å takle tannlegeskrekk. Det er også viktig å varsle tannlegen din slik at de kan imøtekomme deg. Det vil ta tid og krefter, men det er mulig å komme seg videre til et punkt der frykten din ikke lenger vil hindre deg i å få den muntlige pleien du trenger.

Hos Tromsø Tannkirurgi og Narkosesenter har vi lang erfaring med å behandle pasienter med tannlegeskrekk. Ta kontakt med oss og så kan vi sammen med deg finne behandlinger som kan passe deg og dine behov.

Kontaktskjema

Samtykke*
Akutt behov?
For eksempel når du helst ønsker time (dato / dag i uken / tid på dagen) og eventuelt hva det gjelder.

Vi behandler denne informasjonen på en trygg måte. Les mer i vår personvernerklæring

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Behandlinger hos Tromsø tannkirurgi og narkosesenter

Allmenn tannlege

Våre tannleger er oppdatert på alle former for behandlinger som fyllinger, kroner, rens og pussing av tannstein, reparasjoner av små og store tannskader, bleking av tenner og estetiske korrigeringer. Når det oppstår en akutt krise som involverer tenner er vi her for å fjerne tannpinen og reparere skaden. Våre tannleger og tannlegesekretærer er flinke til…

Les mer

Tannkroner, -broer og implantater

Om du har en eller flere tenner som er skadet eller mangler finnes det flere alternativer til behandling som gjerne kalles oral protetikk. Vi har lang erfaring med denne type behandling og tilbyr alt innen tannimplantater, broarbeid og kroner.

Les mer

Oral- og kjevekirurgi

Vi utfører alle former for kirurgiske inngrep innenfor vårt fagfelt og er spesialister innen oral kirurgi. De vanligste behandlingene innen oral kirurgi er tannimplantater, fjerning av visdomstenner og rotrester samt fjerning av cyster og behandling kroniske betennelser.

Les mer

Tannproteser / gebiss

Tannprotese (gebiss) er behandling for erstatning av en eller flere tenner. For deg som ønsker en raskere eller rimeligere alternativ til tannimplantat eller tannbro kan tannprotese være et alternativ for deg.

Les mer

Behandling av bitt- og kjeveproblemer

Mange sliter med feilstilte kjeveledd som kan føre til hode- og nakkesmerter. Andre sliter kanskje med klikking og smelling i kjeveledd. Vi har lang erfaring i å korrigere alle grader av bitt- og kjeveproblemer.

Les mer

Tannlegeskrekk

Mange synes det er skummelt eller vanskelig å gå til tannlegen og opplever dette som en stor utfordring. Vi har mange års erfaring i å kommunisere med mennesker, vi tar oss god tid til å forklare og tilbyr våre kunder en rekke smertefrie alternativer.

Les mer

Behandlinger i narkose og andre behandlinger

Vi har spesialisert oss innen tann- og kjevekirurgi og all tannbehandling i narkose. Vi tilbyr ordinær tannbehandling for de som har tannlegeskrekk eller av andre grunner har behov for behandling i narkose eller smertefri behandling.

Les mer